Friday, August 20, 2010

Diam Kerana Allah swt.

Assalamualaikum wbt.

Apa yang anda lakukan sekiranya anda sedang bertengkar mulut atau berdebat dengan orang yang jahil sehingga perdebatan tersebut jadi hilang hujung pangkalnya? 'Tension' bukan?

Namun begitu, ada jalan penyelesaiannya. Tapi, apa dia?

Jawapannya adalah, diam.

Ingin saya kongsi sedikit tulisan daripada Ustaz Hasrizal yang saya petik dari blognya. 


"Teringat saya kepada sebuah peristiwa di zaman Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam:
Sa’eed bin Musayyeb berkata: Pada suatu ketika, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam duduk-duduk bersama dengan para Sahabat. Muncul seorang lelaki lalu dia mencela dan memaki hamun Abu Bakr radhiyallahu ‘anhu hingga menyebabkan Abu Bakr ‘sakit’ mendengarnya. Tetapi Abu Bakr terus mendiamkan diri. Lelaki itu meneruskan lagi celaan dengan bahasa yang lebih kasar terhadap Abu Bakr, namun beliau masih terus mendiamkan diri. Masuk kali ketiga, apabila lelaki itu terus menyakiti Abu Bakr dengan lisannya, Abu Bakr bingkas mahu menjawab balik.
 Lalu Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam bangun. Abu Bakr radhiyallaahu ‘anhu bertanya: apakah engkau marah denganku wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Tidak. Cuma semasa kamu mendiamkan diri, Malaikat turun dari Langit bertindak terhadap kata-kata lelaki itu. Tetapi sebaik sahaja kamu mula membalas cacian lelaki itu, Malaikat melarikan diri lalu Syaitan datang dan duduk. Aku tidak boleh duduk di tempat yang Syaitan duduk di situ. [ Hadith riwayat Abu Dawud]
Diam bukan mengalah.

Ia cara mencari Rahmah.

Mendekatkan diri kepada Allah."

No comments:

Post a Comment